Bolivia

Uyuni - Huyana Potosi

Bolivia

In Bolivia hebben we La Paz als uitvalsbasis gekozen voor meerdere tours. La Paz zelf is niet een stad waar je jezelf dagen kan vermaken. Ook al niet doordat het zo hoog ligt en je na een korte wandeling al buiten adem bent! Vanuit La Paz hebben we een tour gemaakt naar Salar de Uyuni. Deze zoutvlakte van 10.000 km2 ligt op 3.650 meter hoog, maar sommige delen nog veel hoger. Van het noorden van deze zoutvlakte zijn we naar het zuiden, tot aan de grens met Chili getrokken. We hadden de pech c.q. geluk dat er van de eerste op de tweede dag een pak sneeuw viel. Hierdoor waren de beroemde gekleurde meren bevroren en minder indrukwekkend, maar andere uitzichten waren veel spectaculairder. Dat het bijzonder was dat het sneeuwde bleek ook wel uit het feit dat we soms moesten wachten totdat onze gids en chauffeur klaar waren met sneeuwballen gooien!

De laatste avond in een hotspring gezeten onder bizarre omstandigheden. De kou (geschat op min 20) in combinatie met de harde wind zorgde er voor dat je elke minuut een laag ijs uit je nek kon krabben. De rode wijn en de schitterende sterrenhemel (inclusief melkweg) maakte het enorm bijzonder.

Terug in La Paz stonden we voor de keuze, gaan we proberen de top van de Huyana Potosi te halen, of hebben we genoeg van de kou? Het werd het eerste. Deze berg is voor beginners te beklimmen, maar dat is geen ‘cake walk’ aldus de Lonely Planet. En dat klopte. In drie dagen beklim je deze puist van 6.088 meter. De laatste dag loop je ‘s nachts van 01:00 uur tot 07:00 omhoog (van 5.150 meter naar 6.088 meter) zodat je bij zonsopkomst de top hebt bereikt. Dit lukte, maar genieten was er niet bij. Dat komt pas als je later van een afstand de berg ziet en je realiseert dat je op de top hebt gezeten.

Na deze beproeving zijn we van La Paz gevlogen naar Rurrenabaque. Dit kleine plaatsje ligt aan de voet van de Beni rivier. Vanuit hier hebben we een driedaagse boottocht gemaakt. Het verblijf op zeeniveau in combinatie met wat warmte en mooie dieren zorgde voor drie ontspannen dagen! Het zwemmen met de roze Amazone dolfijntjes was minder ontspannen, aangezien je niets kan zien in de rivier, maar wel dat er een paar honderd meter verderop kaaimannen liggen 🙂